Voetspoor Charley Toorop 10

Beeld Meisje met bal
Locatie: Zuidstraat 23

Mädchen mit Ball door Otto Pankok (1893 – 1966)

Tot 1959 was deze locatie de Christelijke school van Westkapelle. Toen deze niet meer aan de eisen des tijds voldeed, werd er een nieuwe school aan het Europaplein gebouwd.

De “oude” school in vroeger tijden.

In 1960 werd door de protestantse kerk gemeenschap uit Saarn (Duitsland) de “School met de Bijbel” gehuurd en gebruikt als een vakantieoord. Als je goed naar de gevel kijkt kun je er nog de voormalige school in herkennen.

Vanaf 1954 werd de boerderij van de familie Minderhoud (de zgn. noodboerderij op de Laege Weitjes) gehuurd voor voor vakantiekampen van kinderen uit het Duitse Saarn. Hierdoor werd vlak na WOII al contact gelegd tussen de Westkappelse en de Duitse kinderen. Het beviel hen zo goed dat zij zochten naar een permanente huisvesting.
In 1960 moest het toenmalige gemeentebestuur van Westkapelle, naar aanleiding van een verzoek uit Saarn, toestemming verlenen om de school als vakantieoord te mogen gebruiken. Dit lag toen nog erg gevoelig, daar Westkapelle erg geleden had onder de Duitse bezetting van 1940 – 1945. Er volgde echter een positief besluit: “We doen dit voor onze kinderen!”. Hierdoor kon de kerkgemeenschap de school voor 10 jaar huren. Vanaf de 70er jaren van de vorige eeuw werd het pand in eigendom verkregen en diverse malen verbouwd.
De accommodatie bevat momenteel 17 kamers met 40 bedden en is voorzien van een lift. De gasten maken gebruik van volpension. Per jaar vinden er plm. 40 vakanties plaats.

In Westkapelle staat het gebouw nu breed bekend als Jugendheim. Op 29 mei 2010 werd de relatievan 50 jaar (1960>2010) gevierd met onder andere een open dag en een expositie in het Jugendheim en in Saarn.

Tussen Westkapelle en de stad Saarn is inmiddels een vriendschapsband ontstaan. In januari 2000 werd ter gelegehied van de 40ste verjaardag in deze Duitse stad een straatnaam naar Westkapelle genoemd: de “Westkapeller Ring”. Ook vonden er in het verleden uitwisselingen met de beide basisscholen uit Westkapelle plaats.

Otto Pankok

Het standbeeld ‘meisje met bal’ van de kunstenaar Otto Pankok herinnert aan dit besluit van de gemeente Westkapelle in 1960. De kerkgemeenschap plaatste het beeld in 1992 voor de voormalige school.