Voetspoor Charley Toorop 13

Boutique Hotel Charley’s, voormalig Hotel De Valk
Locatie: Zuidstraat 97


In deze voormalige herberg logeerde kunstenares Charley Toorop (1891-1955) tijdens haar verblijf in Westkapelle gedurende de periode 1924-1955.

Charley Toorop; zelfportret

Daar voelde ze zich thuis en vrij, mede door de vriendschap die ontstond met de eigenaresse Miene van Mill-Verhulst. De voorraadschuur van de herberg diende als haar atelier.

Miene van Mill-Verhulst

‘s Avonds dronk ze samen met de mannen aan de toog een borreltje en daar zocht ze haar modellen uit. Zo ontstonden haar opvallende, krachtige, schilderijen die door hun vitaliteit nu nog steeds veel mensen aanspreken, o.a.
Boerengezin (1927),
Muzikanten en dansende boeren (1927),
Boeren (1930),
Aan de toog (1933),
Oude boer (1939).
Deze tijd was een zeer vruchtbare periode in haar schildersleven. Westkapelle en zijn inwoners inspireerden haar tot het maken van talrijke schilderijen, tekeningen en etsen die tot een hoogtepunt in haar oeuvre mogen worden gerekend. Omgekeerd maakte zij door deze werken Westkapelle en Walcheren in binnen en buitenland bekend bij een breed publiek.
Tijdens de oorlog kon er moeilijk naar Zeeland gereisd worden, maar na de oorlog zou ze weer naar Westkapelle terugkeren. Het oude dorp vond ze er niet meer. Door de bombardementen op de zeedijk in oktober 1944 was het hele dorp verwoest en daarmee ook hotel ‘De Valk’. Tijdens de wederopbouw ontstond een heel nieuw dorp. Hotel ‘De Valk’ was het eerste gebouw dat in 1947 werd opgeleverd, maar Westkapelle had niet meer de oude charme van vroeger. Toch bleef Charley Toorop tot aan haar dood in 1955 jaarlijks komen naar ‘De Valk’. De oude voorraadschuur was er niet meer om te werken, maar ze vond een nieuw atelier in een schuur aan de Kloosterstraat. Daar schilderde ze voornamelijk stillevens. Ook verbleef ze vaak in het oude stadje Veere en speelde zelfs met de gedachte er permanent te gaan wonen. Zover is het echter nooit gekomen. Enkele maanden voor haar dood op 5 november 1955 bracht ze nog een bezoek aan ‘De Valk’ in Westkapelle. Het zou een afscheid voor eeuwig zijn.

De Westkappelse schilderijen
Alle karakters in de Westkappelse schilderijen van Charley Toorop waren gewone dorpsgenoten waarvan veel Westkappelaars zich vandaag de dag de naam en toenaam nog herinneren, als ze er al geen familie van zijn. Hieronder een greep uit het oeuvre, de vijf bekendste Westkappelse werken.

Boeren, 1930 © Charley Toorop c/o Pictoright Amsterdam 2010
Aan de toog 1933 © Charley Toorop c/o Pictoright Amsterdam 2010
Boerengezin 1927 © Charley Toorop c/o Pictoright Amsterdam 2010
Oude boer 1939/1940 © Charley Toorop c/o Pictoright Amsterdam 2010
Muzikanten en dansende boeren 1927 © Charley Toorop c/o Pictoright Amsterdam 2010