Voetspoor Charley Toorop 14

Café De Vriendschap
Locatie: Zuidstraat 111a

Café De Vriendschap plm. 1960

Voor WOII waren er op Westkapelle diverse herbergen. Een daarvan was herberg De Vriendschap. Eigenaar was Jan Kaland (Jan Klant). Na zijn overlijden werd de zaak gerund door zijn echtgenote en zijn twee dochters Lourina en Willemina. Zij stonden bekend onder de naam de “meissen van Jan Klant” of als “moe Lote en moe Meina”.

Willemina en Lourina Kaland voor hun noodcafé op de dijk na de 2e
Wereld Oorlog

Denis Galloway
In 1914 komt daar uit het niets de Engelse kunstenaar Albert William Denis Galloway (1878 – 1957) naar Westkapelle. In Westkapelle zal men hem altijd Denis blijven noemen. In het begin heeft hij zijn logies in het Kasteel van Batavia, waar hij ook een tentoonstelling heeft. Later zoekt hij zijn toevlucht bij de familie Kaland van café De Vriendschap. Hij slaapt er op de open zolder achter een gordijn.
Galloway exposeert ook tijdens de Domburgse tentoonstellingen (1914, 1915, 1916 en 1919). Hierdoor leert hij dus al in een vroeg stadium de families Toorop en Góth kennen. Met Sárika Góth zelf zal hij een hechte vriendschap op bouwen.

Denis Galloway

Galloway was een veelzijdig kunstenaar. Hij schildert, tekent, etst en fotografeert. Hij heeft in 1914 van Westkapelle vele foto’s gemaakt. Zij geven tezamen een schitterend beeld van Westkapelle in die periode.
In 1919 wordt hij uitgenodigd om een kunstwerk aan te leveren voor het herinneringsalbum voor de 10e verjaardag van Prinses Juliana. Hij levert een ingekleurde tekening met Westkappelse meisjes in klederdracht op de zeedijk bij dijkmolen Prins Hendrik.

  1. Westkappelsche dijk (Afm. 20 x 25,5)
  2. Bij den Willebrordse put (afm. 20 x 25,5)
  3. Arnemuidsche meisjes (afm. 20 x 25,5)