Brieven van Charley Toorop

BRIEVEN VAN CHARLEY TOOROP GESCHREVEN AAN
WILLEMINA ( MIENE) VAN MILL-VERHULST
eigenaresse van HCR De Valk te Westkapelle
geb. 4 oktober 1882

Brief gedateerd 3 October 1952

Lieve Moeder Mina,

Van harte geluk gewenst met je 70e verjaardag en hierbij een geschenk wat ik hoop dat je fijn vindt. Ik wens je een fijne dag toe op de Valk met je kinderen en kleinkinderen en vrienden wat je toe komt.
Al is de nieuwe Valk niet meer wat de oude voor je was, het is toch dezelfde plaats waar je altijd hard gewerkt hebt en hartelijk en intens geleefd hebt.
Ik vond het fijn je deze zomer in Veere en Westkapelle weer te zien en dat je er zo goed uit zag. Je gaat nog een hele tijd mee en houd je dus zo opgewekt en taai mogelijk.
De groeten aan Koos en Jan en aan Ineke en Kees. Ineke zou met Pasen komen logeren, maar als Pasen in Maart valt, dan liever met Pinksteren, want ik ga de hele maand Maart naar Parijs naar John en Polly.Dus verwacht ik dan Ineke graag met Pasen of Pinksteren te logeren.
Groeten aan Mientje en Wim en Tine en Mine en vooral je zelf, nogmaals hartelijk gefeliciteerd en een fijne dag. Je oude

Charley Toorop

P.S. Ik heb het schilderij van de oude kerk in Veere toch maar aan Cranenburgh verkocht, want ik vind het veel te leuk dat het daar komt te hangen.

Brief gedateerd 3 October 1953

Beste Mina,

Hartelijke gelukwensen met je 71e verjaardag.
Een gezellige dag toegewenst met je kinderen en kleinkinderen.
Ik ben nu weer thuis ingeburgerd, de herfst is altijd mooi hier in Bergen met de bomen.
Ik had een fijne zomer bij jullie. Maar de Valk moet de oude Mina erbij hebben.Toen je de laatste dag er niet was, miste ik je. Of statig – als een douarière door de zaal lopend of met de jongens een kaartje aan het leggen of, als een schilderij van Rembrandt met een doek om.
Ik hoorde van Ineke dat je exceem in Veere weer over ging.
Dank Ineke voor nu voor haar brief, een lief meisje.
Volgende zomer zie ik je allen weer.
Ik kom reeds begin Augustus vanuit Veere naar de Valk met een cineast want, er wordt een film gemaakt van mij en mijn werk en daarvoor heb ik Westkappel nodig. De kust, de dijk, de mensen.
Ik zal jullie vooruit waarschuwen en vraag dan of de oude Kees overkomen wil, want die heb ik nodig voor de film, jou en Peene en Joos en z’n vrouw en Jaap, Leu.
Tot ziens doe allen hartelijke groeten ook voor Tine, Mine en Ko.

Charley Toorop.