Westkapelle in Zeeland is een karakteristiek dorp in het uiterste zuidwesten van Nederland. Het dorp is oud, en eigenlijk geen dorp maar een smalstad, het kreeg in het jaar 1223 al stadsrechten. Tegenwoordig wonen er 27o5 mensen (stand 1 januari 2010) in het dorp. Westkapelle onderscheidt zich cultureel van de rest van Zeeland door haar volstrekt eigen taal, een dialect waarvan de ‘dobbelen el’ onder meer kenmerkend is. Een Westkappelaar spreekt de naam van zijn eigen dorp uit als ‘Wasschappelll’. Het dorp bevindt zich in een taalgebied van het Zeeuws en het Vlaams dat zich uitstrekt van Duinkerken tot en met Goeree-Overflakkee. Het dialect (eigenlijk een verkeerd woord, want het is niet afgeleid) is veel ouder dan het Algemeen Nederlands.
Kenmerkend ook voor Westkapelle is de gemeenschapszin van de inwoners. Zo is samen met vrijwilligers het Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis opgezet dat inmiddels niet alleen regionale bekendheid in Walcheren geniet, maar ook internationaal bekend is en een toeristische voorziening van de eerste orde is. Het beroep van dijkwerker is traditioneel in het dorp. Mede dankzij de aanwezigheid van de Westkappelse Zeedijk, een vijfkilometerlange, stoere zeewering van basalt. Een ander ‘landmark’ van Westkapelle is de hoge vuurtoren, een overblijfsel van een gotische kerk. De toren is meerdere malen in diverse uitvoeringen geschilderd en getekend door de later wereldberoemd geworden Piet Mondriaan.
Wanneer je op een heldere dag op de zeedijk (”Den Diek”) staat en over het dorp uitkijkt, geeft Westkapelle je het vriendelijke beeld van rode pannendakjes en het lachende achterland van het voormalige eiland Walcheren. Het is hier echter niet altijd zo vreedzaam geweest. Bij de bevrijding van Walcheren in de Tweede Wereldoorlog werd de dijk op 3 oktober 1944 gebombardeerd door Britse bommenwerpers. 180 Mensen kwamen daarbij om het leven. Als stille getuige van de geallieerde invasie die op het bombardement volgde, staat als monument nog altijd een oude Sherman-tank op de dijk. Na de Tweede Wereldoorlog kwam ook in Westkapelle het toerisme goed op gang. Jaarlijks bezoeken tienduizenden recreanten en dagjesmensen de westkust van Walcheren op zoek naar de zee en de stranden.